Alfons Åbergs Kulturhus reser ut i rymden

Nedräkningen har startat. Snart inleds ett fantastiskt kosmiskt äventyr. Med det pedagogiska projektet Rymden med Alfons Åberg får alla barn följa med på en lärorik och spännande resa till månen.

I början av april är det premiär för Rymden med Alfons Åberg, ett pedagogiskt projekt på Alfons Åbergs Kulturhus som blickar ut i universum. Bakom innehållet i den lekfulla rymdlektionen står astronomen Marie Rådbo.
– Barn älskar Alfons Åberg och de älskar att lära sig om rymden. Kulturhuset jobbar målmedvetet med att vara mer än ett lekhus och med att ta vara på barnens nyfikenhet. Tänk om alla vuxna var lika nyfikna, säger hon.

Lärorik resa
Marie Rådbo var innan pensionen astronom på Chalmers och Göteborgs Universitet. Hon har skrivit ett flertal barnböcker om rymden och har under sin karriär varit en pionjär i att lära barn och ungdomar om naturvetenskap och teknik. Rymdlektionerna är utvecklade i samarbete med skådespelare och pedagoger från Alfons Åbergs Kulturhus. De har skapat gestaltningen och hela konceptet i samarbete med Marie Rådbo som bidragit med grunden till manuset och viktiga faktakunskaper.
– Jag har tydliggjort hur miljön ser ut på månen och föreställningen innehåller också experiment som lyfter fram olika egenskaper som månen har.

Det pedagogiska projektet är ett bra komplement till skolan eftersom läroplanen säger att barn i första klass ska läsa om just månen.
– Kulturhusets målgrupp är perfekt, och de har också jobbat med det liknande projektet om kemi som blev en succé. Att kunna väva in kunskap i det som är roligt, det är idealt, säger Marie Rådbo.

Marie Rådbo kommer att hålla i de första lektionerna och därefter tar rymdintresserade studenter från Chalmers över som lektionsledare och förebilder. Likt det tidigare kemiprojektet kommer också forskare från Göteborgs Universitet så småningom att studera hur barn tar till budskap från lektionerna.

Marie Rådbo förklarar att Rymden med Alfons Åberg avslutas med att man tittar på hur mycket bättre det är att leva på jorden än på månen.
– Vi pratar om att vi måste vårda vår egen planet, och det passar ju här på Kulturhuset som vill lyfta hållbarhetsfrågor. Vi kan inte bo på månen utan måste vara det rädda om det vi har och sköta det på bästa sätt, säger hon.

Stort jubileum

Projektet finansieras av Hasselbladstiftelsen som också har en solklar koppling till rymden. I år är det 50 år sedan Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog människans första steg på månen, och bilderna de tog var med en kamera från Hasselblad. Hälften av stiftelsens anslag går till projekt med inriktning på naturvetenskap och Rymden med Alfons Åberg är ett av dem.

– Jubileet av månlandningen är en anledning men vi stöttar också projektet för att många kommer kunna ta del av det och för att vi tycker att Alfons Åbergs Kulturhus gör viktiga insatser, säger Christina Backman, VD Hassebladstiftelsen.
Premiären sammanfaller med Vetenskapsfestivalen i Göteborg och under festivalen kommer 18 rymdlektioner att genomföras. Senare i år arrangeras också en Rymdvecka i Göteborg som kulturhuset är en del av. För Marie Rådbo är det övergripande målet att stimulera intresset för natur och vetenskap.

– Det handlar om att hjälpa barnen att skaffa sig en bild av världen omkring dem. Om vi kan stimulera dem så att de fortsätter vara nyfikna är det viktigt för individen men också för samhället, för vi behöver studenter som vill utbilda sig i de områdena.

Bild: Christina Backman, VD Hasselbladstiftelsen.