Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in C:\WWW.ROOT\alfonskulturhus.se\wp-content\plugins\post-types-order\post-types-order.php on line 191 and defined in C:\WWW.ROOT\alfonskulturhus.se\wp-includes\wp-db.php on line 1291

Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in C:\WWW.ROOT\alfonskulturhus.se\wp-content\plugins\post-types-order\post-types-order.php on line 272 and defined in C:\WWW.ROOT\alfonskulturhus.se\wp-includes\wp-db.php on line 1291

Författaren

Författaren Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg

Gunilla Bergström är bildskaparen och författaren bakom berättelserna om Alfons Åberg, idag en klassiker för miljoner barn i många länder.

Varje år lånas det ut runt 1 miljon Alfons-böcker på biblioteken i landet. Gunilla Bergströms böcker är översatta till 30 språk. De 26 fristående titlarna om Alfons har aldrig lämnat bokhandeln utan trycks ständigt. Nära 5 miljoner exemplar har tryckts, bara för den svenska marknaden sedan första boken 1972.

Men Gunilla har också skrivit rim och berättelseböcker. Hon har gjort vistexter ihop med Georg Riedel, libretton för en barnmusikal, arbetat med barnteater och tecknad film. Hon har skapat ordspråk och tok-filosofi i de två Lösgodis-böckerna, samt illustrerat pekböcker.

Gunilla Bergström, född 1942 i Göteborg, är journalist men författar på heltid sedan 1975. Hon kallar sig ”en udda typ som helst går sina egna vägar”.

Hon har därmed också varit banbrytande på många vis:

  • var den som introducerade collage som berättande element i bilderböcker – som sågs redan på omslaget till debutboken Mias pappa flyttar, 1971.
  • var den första att skriva för barn om skilsmässa, i samma bok.
  • väckte enormt gensvar som den första barnboksförfattaren att skriva öppet och frimodigt om handikapp i Bill och hemliga Bolla.
  • den första med en bilderbok på allvar om krig – Alfons och Soldatpappan.
  • och den första med en pappa istället för en mamma som given förälder i barnboksvärlden – med pappa Åberg i Alfons-serien.

Hon var för övrigt den första nutida svenska författare, alla kategorier, att bli översatt till arabiska! Redan 1985 med ett par Alfons-titlar.
”Magisk balans mellan vardag och fantasi” (DN) ”Barnpsykologiska pärlor” (SvD) och ”hon ger barn mod” (Bulletin Jugend & Literatur) är citat som säger mycket om hennes verk.
Gunilla själv säger: ”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier… för mig är verkligheten sagolik nog! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. För mitt i vardagen finns ju: häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor… Livet är en makalös gåta! Fullt av möjligheter. Vad allt hittar vi inte på! Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och bli häpna tillsammans”.
För mer information om Gunilla Bergström besök gärna Alfons egen sida på www.alfons.se

 

Biografin om Gunilla Bergström
”Bakom Alfons : Gunilla Bergström in på livet”.

Gunilla berättar öppenhjärtligt om sitt äventyrliga och tidvis turbulenta liv.
Biografin är skriven av Klas Gustafson som tidigare skrivit en rad uppmärksammande biografier om kulturpersonligheter. Läs mer om boken här.

3 maj, 2019

Gunilla Bergströms bilder ställdes ut på Nordiska akvarellmuseet 2018

”En dag ska jag banne mej rita själen!”
Denna djärva tanke var början till ett 40–tal barnböcker med oförglömliga karaktärer som hon hittills har skrivit och illustrerat.
Det är dock Alfons Åberg som utan jämförelse har blivit den mest kända av Gunilla Bergströms figurer.

Ett av de viktigaste spåren i Nordiska Akvarellmuseets verksamhet är bevakningen av bilderboksskapande i Norden.
Att presentera en av våra mest älskade och internationellt erkända bilderbokskonstnärer är både en ära och en självklar uppgift.
2017 var dessutom ett dubbelt jubileumsår – Alfons Åberg fyllde 45 år och Gunilla Bergström firade 75 år.

 Utställningen ”Jag ska banne mig rita själen” på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn pågår från 11 februari till 15 april.

Webb: Nordiska Akvarellmuseet

Press:
Sofia Olofsson, 0702 393 387
Nordiska Akvarellmuseet
sofia.olofsson@akvarellmuseet.org

Gunilla i Media!

”Malou efter tio” på TV4. Kika här!
Barnboksskaparen Gunilla Bergström bilder i första stora utställningen på konstmuseum. Kika här!