Hej!
Vi har bestämt oss för något viktigt. Vi har redan gjort mycket utan att tala om det. Vi vill fortsätta bidra till barns rättigheter, exempelvis rätten till utveckling genom lek och lärande. Nu kommer vi att arbeta ännu mer med Barnkonventionen, särskilt artikel 12 . Den handlar om barns rätt att ha inflytande och påverka. Hos oss skall alla barn ha rösträtt.

– Anna Forsgren, VD Alfons Åbergs Kulturhus.

Vi vill göra ännu mer för att stärka barns rättigheter

Vi vet att inflytande är en rättighet och den rätten gillar vi verkligen. Därför vill vi se hur vi kan bli ännu bättre på det. Vårt mål är att alla barn har rösträtt hos oss.

Vi vill att fler barn ska känna till sina rättigheter och vad de innebär hos oss. Därför tänker vi berätta mer om det på vår hemsida.

Vi vill berätta på ett lekfullt sätt om barns rättigheter och möjlighet till inflytande. Därför tänker vi utveckla en ny föreställning som handlar om just det.

Vi är medvetna om att hur vi säger saker är viktiga. Vi vill tänka över hur vi talar till barn, vad signalerar vi?

Barns rätt till lek är en grundläggande rättighet. Därför vill vi tydliggöra lekens betydelse och barns rätt att leka.

Vi menar att barnens rätt till lek och lärande skall underlättas. Därför kommer vi att uppmana föräldrar att stänga av mobiltelefon inför varje programinslag.

För oss är det viktigt att underlätta för alla barn oavsett funktionsförmåga. Vi vill se till att det alltid finns plats för rullstol i huset.

Vi brinner för barns rättigheter och möjligheter att uttrycka sina åsikter. Vi vill därför göra det möjligt för barn att tycka till om verksamheten och kunna lämna förslag.

Att utveckla förmågan att uttrycka tankar och åsikter hos barn är något vi brinner för. Därför vill vi starta en Alfonspanel för och med barn. Vi vill också göra barns röster hörda i vår verksamhetsberättelse samt i våra nyhetsbrev.

Vi vill ständigt lära oss mer och utveckla arbetet med Barnkonventionen.

Vi gör många bra saker redan som har med rättigheterna att göra:

• Att leka är en rättighet vi verkligen brinner för. Och vi vet att lärande och utveckling är rättigheter som hänger ihop med leken. Hela Alfons Åbergs Kulturhus bubblar av lek, lärande och utveckling.
  • Alfons Åbergs Kulturhus är till för barnen och deras vuxna. Vi talar först till barnet när besökare kommer till oss.
  • Hos oss är barnen som mottagare viktigast. Självklart är därför barnen testpublik och hjälper oss förbättra nya föreställningar till exempel.
  • Vi tycker det är viktigt att barns åsikter kommer fram. Därför har barn varit med i en testpanel och påverkat innehållet i tillgänglighetsprojekt som kulturhuset genomfört.
  • Eftersom barnen är vår främsta publik är det viktigt att ge barnen möjlighet att framföra sina åsikter. Barn får tid att komma fram och tycka till efter våra föreställningar.
  • Att ge barn möjlighet att påverka är en viktig rättighet. När vi tagit fram en ny installation, en trädgårdskoja på verandan i ett samarbete med HDK, har barn fått välja installation och invigt den genom lek. Barn har även varit medskapare till en kostym som används i föreställningen Alla möjliga Alfons, även det i samarbete med HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Barn har även valt motiv på ekerskyddet till den barnrullstol vi har i huset.
  • För att barn skall ges möjlighet att ställa frågor och vara delaktiga är våra pedagogiska projekt interaktiva och innehåller frågestund.
  • I vissa programinslag ges barnen möjlighet att påverka innehållet, till exempel val av repertoar eller vilka sånger som skall sjungas.
  • När vi genomför aktiviteter försöker vi anpassa dem efter barnens förutsättningar. Vi ser till exempel till att barnen får de bästa platserna i teatern. Barnen är också de som möts och tilltalas först i samband med insläpp.
  • När vi använder rekvisita, exempelvis bord till experiment, är de i lämplig höjd och storlek för barnen.
  • Vi uppmuntrar till frivillighet och självbestämmande. Genom att använda draperier i stället för dörr till teatern, är det enklare att välja att delta eller att gå ut.
  • För att underlätta besöket för alla barn har vi en bildkarta på hemsidan. Det gör det möjligt att förbereda besöket för dem som behöver det.

Fokus på FN:s barnkonvention.

”Fler och fler vuxna ser att FN:s Barnkonvention är något som måste följas. Och Alfons Åbergs Kulturhus vill göra barnen själva uppmärksamma på rättigheterna som de har”, säger Åsa Ekman, sakkunnig om barns rättigheter.

FN:s konvention för barns rättigheter fyller i år 30 år och från den 1 januari 2020 gäller den också som lag i Sverige. Alfons Åbergs Kulturhus uppmärksammar jubileet på flera sätt. Nu intensifieras vårt arbete med Barnkonventionen.

Vi har också fått hjälp med att strukturera det egna arbetet med hjälp av Åsa Ekman som är sakkunnig om barns rättigheter.
– Alfons Åbergs Kulturhus gör redan så mycket bra för att lyfta fram och värna om barns rätt. Det jag har hjälpt till med är att visa att det behövs en struktur för verksamheten där huset på ett tydligare sätt visar de rättigheter som de tillgodoser, säger hon.

Att leka är en rättighet vi verkligen brinner för. Och vi vet att lärande och utveckling är rättigheter som hänger ihop med leken. Hela Alfons Åbergs Kulturhus bubblar av lek, lärande och utveckling. Alfons Åbergs Kulturhus är till för barnen och deras vuxna. Nu vill vi stärka barns möjligheter att ha inflytande och påverka.

Och med hjälp av Åsa har vi formulerat och strukturerat arbetet. Vi vill inspirera fler till att på det här sättet lyfta fram hur de jobbar för att leva upp till Barnkonventionen.

För dig som vill veta mer:

Om Barnkonventionen

Barnkonventionens väg mot svensk lag

Podden Barnrättssnack