Main content

Tack Gunilla Bergström för dina berättelser

Gunilla Bergström, född 1942 i Göteborg, är bildskaparen och författaren bakom berättelserna om Alfons Åberg, idag en klassiker för miljoner barn i många länder.

Varje år lånas det ut runt 1 miljon Alfons-böcker på biblioteken runt om i Sverige. Gunilla Bergströms böcker är översatta till närmare 40 språk. De 26 fristående titlarna om Alfons ges ständigt ut i nya upplagor. Nära 5 miljoner exemplar har tryckts, bara på den svenska marknaden, sedan den första boken med titeln God natt, Alfons Åberg (1972).

Gunilla har också skrivit rim och berättelseböcker. Hon har författat vistexter till musik av Georg Riedel, libretton för en barnmusikal, arbetat med barnteater och tecknad film. Hon har skapat ordspråk och tok-filosofi i de två Lösgodis-böckerna, samt illustrerat pekböcker.

Alfons-Bokalen är ett pris som belönar föredömliga insatser inom barnkulturen. Det instiftades 1992 av Gunilla Bergström och bokförlaget Rabén & Sjögren vid tjugoårsjubileet av den första boken om Alfons Åberg. Det delades senast ut till Ayla Kabaca år 2017. Bland tidigare pristagare finns Nassim Al Fakir, El Sistema, Tobbe Trollkarl, Suzanne Osten. Gunilla Bergström är utbildad journalist och skapar bilder och författar på heltid sedan 1975. Hon kallar sig ”en udda typ som helst går sina egna vägar”.

Hon har också varit banbrytande på många vis. Gunilla Bergström:

  • var den som introducerade collage som berättande element i bilderböcker – som sågs redan på omslaget till debutboken Mias pappa flyttar, 1971.
  • var den första att skriva för barn om en skilsmässa
  • väckte enormt gensvar som den första barnboksförfattaren att skriva öppet och frimodigt om handikapp i Bill och hemliga Bolla.
  • var den första med en bilderbok på allvar om krig – Alfons och Soldatpappan.
  • var den första med en pappa istället för en mamma som given förälder i barnboksvärlden – med pappa Åberg i Alfons-serien.

Hon var för övrigt den första nutida svenska författare, alla kategorier, att bli översatt till arabiska! Redan 1985 med ett par Alfons-titlar.
”Magisk balans mellan vardag och fantasi” (DN) ”Barnpsykologiska pärlor” (SvD) och ”hon ger barn mod” (Bulletin Jugend & Literatur) är citat som säger mycket om hennes verk.

Gunilla själv säger: ”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier… för mig är verkligheten sagolik nog! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. För mitt i vardagen finns ju: häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor… Livet är en makalös gåta! Fullt av möjligheter. Vad allt hittar vi inte på! Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och bli häpna tillsammans”.

En förmåga att blanda vardagens små trassel med livets stora gåtor är kännetecknande för Gunilla Bergströms berättelser.

”- För mitt i vardagen finns ju också: häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor.”

Tack Gunilla för dina berättelser, genom dem fortsätter vi att skratta, häpna och förundras.

För mer information om Gunilla Bergström besök gärna Alfons egen sida på www.alfons.se

https://news.cision.com/se/bok-makaren-ab/r/det-ar-med-stor-sorg-vi-meddelar-att-forfattaren-och-illustratoren-gunilla-bergstrom-ar-avliden,c3403577


Gunilla Bergström 30/1-18/4

I September 2021 kom nyheten att en av Sveriges främsta bilderboksskapare, Gunilla Bergström, har donerat sina originalbilder från böckerna om Alfons Åberg till Nordiska Akvarellmuseets konstsamling. Donationen, som omfattar 17 originalböcker och otaliga skisser, var en gåva av Gunilla Bergström medan hon fortfarande var i livet. Med anledning av detta presenterar Nordiska akvarellmuseet under våren 2022 en utställning som hyllar konstnärens ovärderliga gärning. Läs här

”Bakom Alfons: Gunilla Bergström in på livet!

Gunilla berättar öppenhjärtligt om sitt äventyrliga och tidvis turbulenta liv. Biografin är skriven av författaren Klas Gustafson som tidigare skildrat en rad kulturpersonligheter i uppmärksammade biografier. Läs mer om boken här.

Gunilla Bergströms bilder på Nordiska Akvarellmuseet 2018

En dag ska jag banne mej rita själen!”
Denna djärva tanke var början till ett 40-tal barnböcker med oförglömliga karaktärer som hon hittills har skrivit och illustrerat.
Det är dock Alfons Åberg som utan jämförelse har blivit den mest kända av Gunilla Bergströms figurer. Ett av de viktigaste spåren i Nordiska Akvarellmuseets verksamhet är bevakningen av bilderboksskapande i Norden.
Att presentera en av våra mest älskade och internationellt erkända bilderbokskonstnärer är både en ära och en självklar uppgift.
2017 arrangerades utställningen ”Jag ska banne mig rita själen” då Alfons Åberg fyllde 45 år och Gunilla Bergström firade 75 år.

2019 donerade hon originalbilder från två av sina böcker: Hurra för pappa Åberg (1993) och Där går Tjuv-Alfons (1991). Museet förvärvade i samband med detta originalbilderna till boken Bara knyt, Alfons! (1988).

För mer information om Gunilla Bergström besök gärna Alfons egen sida på www.alfons.se