Skolbesök Göteborg – Hälsa på hos Alfons med din klass

Vad kul att du vill leka och lära på Alfons Åbergs Kulturhus!
Här kommer både små och stora att känna igen miljöer och figurer från böckerna om Alfons Åberg. Vi erbjuder en omfattande programverksamhet för skolbesök i Göteborg med dagliga teater-föreställningar och mycket annat.
Teckentolkade föreställningar ges regelbundet. Genom scenografi och program lyfts barns rätt att leka och lära. Fantasin, nyfikenheten och upptäckarlusten stimuleras.
Tidiga insatser är avgörande för en bra start i livet. Vi är ett viktigt komplement till förskola och skola
Varmt välkommen!

Vill du som pedagog boka ett besök för din förskolegrupp eller skolklass i Göteborg?
Vänligen observera!
Bokningen är inte slutförd förrän du har fått ett bekräftelse-mail från oss. Stort tack!
Vill du ha mer inforamtion om våra aktuella programaktiviteter? Kolla i programkalendern här!
Planera ditt besök – kolla in vår tillgänglighetgssida
Här har vi information som möjliggör en bättre planering inför, under och efter ert besök.

Snart är det Vetenskapsfestival 17-28 april – tema gränser!

Årets skolprogram
Årets tema är gränser och skolprogrammet riktar sig till för elever i för- och grundskolan. Besöks av cirka 30 000 lärare och elever årligen. Pågår 17–28 april 2023.
Det går inte längre att anmäla din klass till Kemi med Alfons Åberg – digitalt..
Läs mer om Kemi med Alfons Åbergs Kulturhus här Kemi med Alfons Åberg.
..och Rymden med Alfons Åberg – digitalt/fysiskt
Vi medverkar både fysiskt och digitalt vad gäller Rymden med Alfons Åberg
Kemi med Alfons Åberg på Vetenskapsfestivalen

Nu är våra populära digitala kemilektioner tillbaka i hybridformat och vi kommer som vanligt att medverka på Vetenskaspfestivalen.
Det här hög tid att boka in sig om man vill vara med. Anmälan hittar du på Vetenskapsfestivalens webb
Vid tre tidigare fyra tillfällen har förskolor kunnat delta digitalt i en livesänd kemilektion med gestaltning, interaktiva moment och experiment. Perfekt när världen är upp och ner och vi inte kan träffas fysiskt.
Första gången vi sände digitalt i egen regi nådde vi över 15 000 barn och pedagoger från hela landet. Det var en häftig känsla för alla medverkande säger Lisa Ödman, projektledare på Alfons Åbergs Kulturhus för Kemi med Alfons Åberg.
Medverkande:
Anna Nordkvist, AÅK
Jon Wetteholm, AÅK
Hanna Sundelius, AÅK
Ebba Matic, Chalmers
Patrik Svedberg, Chalmers
Elever från Hagenskolan,
Anna Forsgren, AÅK
Per Thorén, Chalmers
Pernilla Califf -Auktoriserad teckenspråks-och dövblindtolk
Bakom kulisserna:
Lisa Ödman, Alfons Åbergs Kulturhus
Fredrik Beckman, Beckman Media
Fredrik Grill, Grillad
Citat från en nöjd pedagog:
Det var ett perfekt sätt för oss att få in ett så viktigt lärande i klassrummet på ett annorlunda och lekfullt sätt. Eleverna pratade molekyler hela eftermiddagen. Molekyler i kallt vatten och molekyler i varmt vatten – och så visade de hur molekylerna beter sig. Ni fick med många viktiga bitar. Superbra.

Rymden med Alfons Åberg på Vetenskapsfestivalen
Pedagogiska projekt i Göteborg för förskola & skola
Tack vare generösa stöd från stiftelser kan större pedagogiska projekt genomföras av Alfons Åbergs Kulturhus i samarbete med Chalmers och Göteborgs universitet. Vi bidrar till barns utveckling genom lek och lärande och kopplar till läroplanen för förskola och skola.
Syftet är att stimulera barns intresse och nyfikenhet genom lekfulla interaktiva lektioner med en kombination av teater, rörelse och experiment. I lektionerna medverkar våra skådespelare, pedagoger och studenter från Chalmers.
Projekten beforskas av Göteborgs universitet. Lektionerna är mycket efterfrågade och erbjuds under temaveckor höst och vår. Aktuella pedagogiska projekt är Kemi med Alfons Åberg och Rymden med Alfons Åberg. OBS! Lektionerna är avgiftsfria tack vare stiftelsedonationer.
Mer om Kemi med Alfons Åberg
Naturvetenskap och teknik ingår i läroplanen för både förskola och skola. Ämnet kemi ses av många som både svårt och krångligt. Det kan vara svårt att utveckla undervisningen så att det blir både intressant och begripligt. Det vill vi ändra på.

Syftet är att öka barns intresse och förståelse för kemi och även ge verktyg till pedagoger. Lekfulla avgiftsfria, interaktiva lektioner samt en handledning för lärare erbjuds.

Projekten beforskas av Göteborgs universitet. Lektionerna är mycket efterfrågade och erbjuds under temaveckor höst och vår. Aktuella pedagogiska projekt är Kemi med Alfons Åberg och Rymden med Alfons Åberg. OBS! Lektionerna är avgiftsfria tack vare stiftelsedonationer.
Vill du ställa till med Alfons kalas?
På www.rabensjogren.se/alfons50 finns det tips och bra material för dig som vill ställa till med Alfonskalas!

Tips på övrigt undervisningsmaterial
På Bok-Makaren ABs hemsida finns tips på undervisningsmaterial för barn åk 1-3, pedagogiska appar från GroPlay och printbara Alfonsbilder mm.
Läs för livet

Vi vill bidra till en god start i livet för fler barn. Det går inte att börja för tidigt med högläsning.
Forskning visar att barn som får tidig tillgång till högläsning och miljöer där man pratar om böcker får bättre språk,-läs-och skrivutveckling senare i livet. Högläsning ingår också i läroplanen för förskolan. (Lpfö 18)
Här finns mängder av verktyg och tips för både pedagoger och andra viktiga vuxna.
https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/staden-dar-vi-laser-for-vara-barn
Varför är högläsning viktigt?
Vi ställer frågan till Anne-Marie Körling- bloggare, författare, lärare och tidigare läsambassadör.
Tydlig pedagogik bygger broar till skriftspråket
På förskolan Eriksbo Östergärde använder pedagogerna flera olika metoder i den språkutvecklande undervisningen. Reading to learn-pedagogiken ger barnen kunskap om språkets beståndsdelar och förståelse för texten som symbol. De tränar sig i att dela upp meningar i ord, och sätta samman ord till meningar – en viktig förberedelse för den textdominerade undervisningen i skolan.
Till dig som förälder: Läs högt!
Forskning visar: Viktigt med tidiga insatser

Alfons Åbergs Kulturhus sätt att förena lek med lärande och ge barn möjlighet att lära sig saker i tidig ålder är utmärkt enligt universitetslektorn Annika Åkerblom. Läs mer!
Vänskapsdagen 20 oktober – för dig som arbetar i förskolan
Vänskap kan vara lätt och självklart men också krångligt och svårt. Friends tillsammans med Alfons Åbergs rättighetsbolag Bok-Makaren och Rabén & Sjögren instiftar i höst Vänskapsdagen. En årlig återkommande dag, en firardag som hyllar vänskap men också tillhanda håller verktyg för att arbeta tematiskt med Vänskap i förskolan inför och efter dagen.
Tyvärr går vänskap inte att ta för givet. Men det är en färdighet som går att träna! Inför dagen får du stöd och verktyg i att träna och arbeta med vänskapsrelationer, både praktiskt och med normer och värderingar kring vänskap. Var med oss och fira vänskapsdagen den 20 oktober! Ta del av material redan nu och tipsa dina kollegor på förskolan!

Vem räddar Alfons Åberg? efter Gunilla Bergströms bok om Alfons Åberg.
17–23 oktober bjuder Alfons Åbergs Kulturhus på visning av föreställningen som handlar om viktig vänskap. Alfons har nyss flyttat. Han känner inte någon här. Han får nöja sig med Mållgan – en osynlig vän som alltid lyder och gör som Alfons vill. Men vad hjälper en osynlig kompis mot stora killar som hotar och skräms med vattenpistol?
Målgrupp: 3–8 år. Längd: ca 12 min.
Med skådespelare från teaterensemblen vid Alfons Åbergs Kulturhus.
Länken till föreställning: https://vimeo.com/showcase/9537085 aktiveras när det närmar sig den 17 oktober.
Ta del av material redan nu och tipsa dina kollegor på förskolan!