Main content

Teaterensemblen

Vår fantastiska teaterensemble

Vi presenterar stolt skådespelarna som ingår i teaterensemblen vid Alfons Åbergs Kulturhus. Tillsammans skapar och framför de våra föreställningar som kan upplevas både i och utanför huset. Vissa föreställningar tas fram tillsammans med barn som ges möjlighet att påverka innehållet.
Ensemblen deltar också i utvecklingen av våra pedagogiska projekt tillsammans med experter, forskare och studenter från Chalmers och Göteborgs universitet.

Vår teaterensemble består av frilansande skådespelare med lång erfarenhet av teater för både barn och vuxna. De är vana att framträda både på traditionella scener och att genomföra uppsökande gästspel i många olika miljöer. De är också verksamma i andra fria grupper som Bataljonen, Skapet Scenkonst och Teater Gapet.

Våra skådespelare är examinerade från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet samt andra teaterutbildningar och fortbildningar inom exempelvis cirkuskonst och dockteater. De är också verksamma som regissörer, manusförfattare och pedagoger.

Anna Nordkvist

Vilken är din favoritbok med Alfons? 

Vad sa pappa Åberg? Slutet var det absolut bästa och tokigaste, frysta långkalsonger!! Det går ju inte att äta!

Vad brukar du göra i teatern på Alfons Åbergs kulturhus?

Mig ser man som Alfons i bland annat Listigt Alfons Åberg! men också som Viktor, Monster och Pappa Åberg. Annars dyker jag ofta upp som Draken i Varför gråter draken? samt i filmklipp på vår digitala mötesplats här på hemsidan.

I Kalas Alfons Åberg firar Alfons sin födelsedag. Vad är din bästa kalastårta?

Marängswiss! Jag vet att det kanske inte är en tårta men den har ju allt som är gott i en enda röra, vad mer behövs?

Hanna Sundelius

Vilken är din favoritbok med Alfons?

Alfons och Milla var en av mina favoriter när jag var liten. Det betydde mycket att det dök upp en figur som var en tjej. Hon var så kavat och kapabel. Dessutom blev ju kojan de byggde så otroligt mysig!

Vad brukar du göra i teatern på Alfons Åbergs kulturhus?

Jag spelar ibland Alfons i Vem Spökar, Alfons Åberg? och ibland Draken i Varför gråter Draken?. Då och då dyker jag dessutom upp som Hanna Vagant, dockteaterdirektören som har en hel teater i sin väska. Då berättar jag och speldockorna om äventyr vi hamnat i när vi kuskar runt på vägarna!

I God natt Alfons Åberg vill Alfons inte sova. Vad är ditt bästa knep för att slippa gå och lägga dig?

Till exempel kan man starta ett stort projekt som döljer sängen, som att rensa ut en garderob eller en stökig låda. Då bara MÅSTE det ju bli gjort innan sovandet. Eller så får man sova i en stol. I så fall slipper man undan på flera vis!

Jon Wetteholm

Vilken är din favoritbok med Alfons?

Hurra för pappa Åberg. En rolig berättelse om när de vuxna är tråkiga men Alfons, Viktor och Milla tillsammans klurar och pysslar en riktigt bra överraskning!

Vad brukar du göra i teatern på Alfons Åbergs kulturhus?

Det roliga är att jag får göra så mycket olika, ibland är jag Pappa Åberg, ibland Enhörning eller så kommer jag som Jon Halvar med mitt dragspel, eller något helt annat. Ofta blir det musik i någon form och det tycker jag är skoj!

I Aja Baja, Alfons Åberg flyger Alfons till djungeln med sin egen helikopter. Vart skulle du vilja flyga om du fick låna Alfons helikopter?

Jag tänker att Alfons helikopter är lite magisk och säkert skulle kunna åka till havets djup, det skulle jag vilja utforska. Annars tycker jag som Alfons att djungeln är spännande! 


Matilda Jelse

Vilken är din favoritbok med Alfons? 

God natt Alfons Åberg. Att busa snällt är kul! Stor igenkänning för både små och stora. 

Vad brukar du göra i teatern på Alfons Åbergs kulturhus? 

Förutom att spela i Alfonsföreställningarna tycker jag om att både skapa och spela ordlös teater, så som mim och clown. Ett exempel är Tjoffsen & havet som spelas i huset. En rolig och stämningsfull föreställning om fantasi och att våga möta sina egna rädslor.

I Bara knyt, Alfons Åberg lär sig Alfons att knyta. Vad är din bästa knut? 

Oj, svårt. Det får nog bli Pålstek. En knop som gör att du kan göra en ögla på ett rep, användbart till mycket. Till exempelvis koppel eller att knyta ihop två rep.