Main content

Gunilla Bergströms ateljé återskapas på Alfons Åbergs Kulturhus i höst

Vi är så tacksamma att få hedra Gunilla Bergströms minne genom verksamheten på Alfons Åbergs Kulturhus; att få stärka barns utveckling genom lek och lärande. Med högläsning, teaterföreställningar, husets scenografi och våra pedagogiska projekt förvaltar vi de älskade karaktärerna i böckerna om Alfons Åberg samt Bill och Bolla. Gunilla lämnar ett starkt avtryck, hennes bilder och berättelser kommer att leva vidare och glädja barn och deras vuxna i många generationer framåt.

”Min dröm är att alla barn ska få ha kvar sin iver och nyfikenhet. En förälders viktigaste uppgift är att få barnet att behålla den där rasande vetgirigheten och ivern som lyser i barnens ögon när de är tre-fyra år. Blicken som säger att livet är intressant. För det är det ju. Om man vill veta. Jag hoppas att detta inte bara blir Alfons hus, utan alla barns hus. I den här byggnaden möts historia och nutid och väcker barnens upptäckarglädje”.

Nu tar vi steget vidare och återskapar delar av Gunilla Bergströms ateljé på Alfons Åbergs Kulturhus. På så sätt får Alfons skapare också flytta in i kulturhuset. Vi visar originalinredning från ateljén, priser och utmärkelser samt kuriosa. Vår förhoppning är att även inspirera till eget skapande för både små och stora och locka in fler i böckernas fantastiska värld. Det blir ett värdigt bidrag till jubileumsåret 2022 då vi firar 50 år med Alfons Åberg i barnlitteraturen och att kulturhuset funnits i 10 år.

Utställningen G som i Gunilla – Gunilla Bergströms ateljé på Alfons Åbergs Kulturhus är framtagen i samarbete mellan Alfons Åbergs Kulturhus, Bok-Makaren AB och Barnutställningar AB med stöd av Kulturrådet. Utställningen invigs den 25 oktober. Tack till alla som bidragit med idéer och innehåll.