Main content

Från fröhandel till hus för busfrön

Gunilla Bergström, bildskaparen och författaren bakom Alfons-böckerna, är född i Göteborg. Hon hade en önskan om att kulturhuset skulle placeras i den gamla fröhandeln i Trädgårdsföreningen.

Den första boken om Alfons Åberg kom 1972 och då karaktären Alfons fyllde 40 år uppfylldes denna önskan och Alfons fick flytta in. I oktober 2012 öppnade Alfons Åbergs Kulturhus dörrarna för första gången.

Det är spännande för dagens barn att besöka det gamla huset, som är från 1876, och få en skymt av hur det kunde se ut för länge sedan, på farmor och farfars tid och ännu längre tillbaka. Många barn tycker om att höra berättelser från ”förr i tiden” och gillar gamla kåkar med prång och vrår. I den här byggnaden möter historia nutid och väcker barnens upptäckarglädje.

Eftersom huset är kulturminnesmärkt kommer det att bevaras för framtiden.

Till exempel sparas de hundratals lådor som klär väggarna invändigt och som innehöll allsköns fröer som göteborgare petat ner i jorden genom tiderna. En gång var kulturhuset Sveriges främsta fröhandel. Idag får andra fröer gro här, till exempel småfrön, busfrön och kunskapsfrön.