Main content

Vanliga frågor


Allergier?

Tänk på att många är överkänsliga mot dofter. Starka parfymer m.m. kan ge upphov till hosta, snuva och rinnande ögon.  Om du har allergi eller är överkänslig mot viss mat. Läs mer om våra alternativ här


Avbokning?

I händelse av sjukdom kan du själv omboka dina biljetter till ett annat datum. Detta går att göra fram till 12 timmar före ditt planerade besök och görs via länk i ditt e-post kvitto.

Förbokade entrébiljetter är evenemangsbiljetter och återköpes ej. Ångerrätten gäller inte för biljetter till konserter och andra evenemang.


Barnkalas?

Vi har tyvärr ingen möjlighet att anordna barnkalas. Däremot kan du hyra våra lokaler för egna arrangemang eller event utanför ordinarie öppettider. Maila din förfrågan till info@alfonskulturhus.com så hjälper vi dig.


Barnvagn?

Vi har en barnvagnsparkering under tak i direkt anslutning till entrén. Tyvärr kan du av plats- och säkerhetsskäl inte ta med vagnen in i huset. Om du önskar hyra ett barnvagnslås kostar det 20 kr. Kom i håg att lämna tillbaka låset innan du går.


Biljetter och platsbokning?

Du bokar och köper din biljett i vår ticketshop här, även du som redan har ett årskort eller förköpt biljett. Du kan också köpa biljetter på kulturhuset i mån av plats.

Vill du enbart besöka utställningen G som i Gunilla – Gunilla Bergströms ateljé är entréavgiften samma som för ett vanligt besök.


Byta entrébiljett till årskort?

Har ni haft en toppendag och funderar på att besöka oss igen?

Vi säljer årskort som ger dig obegränsat antal besök under ett år från det datum som kortet aktiveras. Det finns årskort för barn, vuxna och seniorer. Årskorten är personliga. I priset ingår förstås alla programpunkter.
Om du har köpt en entrébiljett på nätet och kommer på att du vill köpa ett årskort under besöket, kan du få återbetalt för entrébiljetten om du aktiverar ditt köpta årskort på plats SAMMA dag. Kontakta oss på info@alfonskulturhus.com med kvittonummer på köpet för entrébiljetten och kvitto på årskortet så hjälper vi dig.


Event?

Vi hyr ut våra lokaler utanför ordinarie öppettider för möten och andra arrangemang. Mejla din förfrågan till info@alfonskulturhus.com


Förvaringsskåp?

Vi har avgiftsfria förvaringsskåp där du kan lägga dina skor, kläder eller prylar. Du kan också använda våra klädkrokar utan kostnad. Du ansvarar själv för dina personliga tillhörigheter.


Hitta hit?

Alfons Åbergs Kulturhus ligger på Slussgatan 1 vid entrén till Trädgårdsföreningen nära Drottningtorget. De flesta bussar och spårvagnar stannar vid Drottningtorget/Centralstationen. Läs mer här.


Hitta i huset?

Kulturhuset är ett K-märkt hus i två våningsplan. På första våningsplanet finns biljettkassa, butik, kafé samt Alfons Åbergs höghus, helikopter, vardagsrum och en teater. På övervåningen finns ett pentry, hinderbana, sagohörna och en utställning om författaren Gunilla Bergström samt övrigt smått och gott. Fråga gärna vår personal som gladeligen hjälper till och besvarar dina frågor. För att förbereda besöket finns filmer, digital rundvandring och bildkarta på vår tillgänglighetsida. Läs mer här.


Kontanter?

Vi är kontantfria och tar emot betalning via kort eller swish. Bättre för miljön, säkerheten, snabbt och enkelt.


Ledarhund?

Endast utbildade och märkta ledarhundar i tjänst är välkomna. Övriga djur är ej tillåtna.


Ledsagare?

Som kulturombud, avlösare, ledsagare eller personlig assistent har du fri entré när du kommer tillsammans med brukaren och kan visa ett intyg.


Medhavd matsäck?

Det är INTE tillåtet att äta medhavd matsäck på Alfons Åbergs Kulturhus. Undantag görs för  förbokade skolklasser, som följer skolornas regelverk om livsmedel. Mållgans kafé erbjuder både fika och lättare mat. Det går fint att äta egen matsäck i Trädgårdsföreningen alldeles utanför huset.


Olycksfall?

För lättare skador har vi en förbandslåda i receptionen. Fråga vår personal så får du hjälp. Om något tillbud mot all förmodan sker är vi måna om att registrera detta i en incidentrapport som en del i vårt systematiska arbetsmiljöarbete och för att förebygga olyckor och incidenter.


Parkering?

Vi har ingen egen parkering för bil. Det lättaste är att åka kollektivt. Närmaste hållplats är Drottningtorget/Centralstationen.

Parkering finns i Nordstans parkeringshus eller på Heden om du kommer med bil.

Du kan parkera och låsa fast din barnvagn i vår barnvagnsparkering med tak i anslutning till kulturhuset. Cykelparkering finns på Drottningtorget.


Pensionärsrabatt?

Vi har rabatterade årskort för seniorer.


Program?

Aktuellt program presenteras i programkalendern på hemsidan.


Sjukregler?

Alla barn blir sjuka ibland och då är det förstås viktigt att stanna hemma. Det är du som förälder som är ansvarig för ditt barns hälsa och att inte utsätta andra för smitta.

Det är barnens behov och allmäntillstånd som avgör om barnet ska vara hemma. Vid feber, kraftig hosta, halsont, maginfluensa, svinkoppor, vattenkoppor, ögoninfektioner etc. gäller samma regler hos oss som hos barnens förskola eller skola.

Är du osäker? Stäm gärna av med din barnavårdscentral, vårdguiden eller sjukvårdsupplysningen.

I händelse av sjukdom kan du själv omboka dina biljetter till ett annat datum. Detta går att göra fram till 12 timmar före ditt planerade besök och görs via länk i ditt e-post kvitto.

Återbetalning av förköpt biljett görs ej.

Skolbokning?

Välkommen att boka ett besök med din skola/förskola. Läs mer och boka här. Bokningen är inte giltig förrän du fått en bekräftelse från oss. Vi bekräftar din bokning så fort vi kan. Som skola/förskola har du rabatterat pris på entréavgiften. Sedan 2020 erbjuds alla 4- och 5 -åringar i förskolor i Göteborg fria pedagogiska besök på Alfons Åbergs Kulturhus genom ett stöd från Göteborgs Stad. Dessa besök bokas genom förskoleförvaltningens kultursamordnare.


Skolbokning, familjedaghem?

Du kan göra en bokning till samma rabatterade pris som förskolor/skolor. Bokningen är inte giltig förrän du fått en bekräftelse från oss. Vi bekräftar din bokning så fort vi kan. Läs mer och boka här.


Skor?

Vi ser väldigt gärna att alla barn och deras vuxna besökare tar av sig skorna för att inte lekytorna skall förstöras av sand och grus. Vi har skoskydd att låna ut till vuxna besökare.


Teater?

Teatern finns på första våningen längst in i lokalen. Alfons Åbergs Kulturhus spelar två teaterföreställningar dagligen. Vill du vara säker på att få en plats till föreställningen är det bra att vara på plats 5–10 minuter innan den börjar. Föreställningen varar i ca 15 minuter, vilket även passar de allra yngsta. Aktuellt program hittar du i programkalendern. Det är inte tillåtet att filma föreställningen.


Tillgänglighet?

Det finns en hiss som gör det möjligt att besöka de två våningsplanen med rullstol och självklart finns det rullstolsanpassade toaletter. För att förbereda besöket finns filmer, digital rundvandring och bildkarta på vår tillgänglighetsida. Läs mer här. Vi finns även med i Tillgänglighetsdatabasen som TD ägs, driftas och utvecklas av Västra Götalandsregionen.


Toaletter?

Det finns två toaletter på nedre plan varav en är handikappanpassad och utrustad med skötbord. I trapphuset finns ytterligare två toaletter. På övre plan finns ytterligare en handikappanpassad toalett med skötbord. 


Wifi?

Om du mot förmodan, mitt i all lek, vill använda vårt nätverk finns det tillgängligt utan kostnad. Nätverket heter Faster Fiffis Wifi.


Ålder?

Alfons Åbergs Kulturhus passar särskilt bra för barn 0 till 8 år och deras vuxna. Barn under 1 år har fri entré. Huset är också en populär mötesplats för föräldralediga tack vare våra förmånliga årskort. Programinslagen är korta för att passa även de yngre barnen.

Det går inte att börja för tidigt med högläsning och många barn får sin första kulturupplevelse på Alfons Åbergs Kulturhus.


Årskort?

Årskortet börjar gälla den dag du börjar använda det och 12 månader framåt. Om du vet med dig att du kommer gå ofta är detta kortet för dig. Våra årskort är personliga. Årskort barn gäller från 1 år, årskort vuxen från 18 år och årskort senior från 65 år. För aktuella priser, läs mer här.

7 fördelar med årskort

  • Lönar sig vid tredje besöket
  • Obegränsat antal besök under ett år
  • Alla program-aktiviteter ingår
  • Dagliga teaterföreställningar
  • 10% rabatt i Mållgans kafé*
  • 10% rabatt i Pappa Åbergs Presentbutik*
  • Specialaktiviteter med särskild inbjudan
  • *Rabatten gäller ej vid köp av årskort, biljetter och presentkort

Årskorten, är de personliga?

Ja, våra årskort är personliga. Vill du ha ett opersonligt kort kan vi rekommendera våra klippkort. Läs mer om våra olika biljetter.


Övriga frågor

Hur drivs Kulturhuset?

Alfons Åbergs Kulturhus är en icke vinstdrivande stiftelse. Styrelsen arbetar ideellt och består av representanter från Göteborgs Stad, Näringslivet och familjen Bergström. Vi bidrar till barns utveckling genom lek och lärande. Vår vision är att vara ett ledande barnkulturhus där ALLA barn känner tillhörighet. Verksamheten drivs utan vinstintresse. Läs mer här.


Får jag gå in och handla i Pappa Åbergs presentbutik utan att lösa entréavgift?

Ja, det går bra att besöka butiken utan att lösa biljett. Säg då till vår personal för att undvika missförstånd.


Får jag gå in och handla något i Mållgans kafé utan att betala entréavgift?

Vi har ont om platser i vårt kafé och det är i första hand till för våra betalande gäster. I mån av plats kan vuxna utan medföljande barn fika utan att köpa biljett.