Main content

Vanliga frågor


Allergier?

För information om menyn i Mållgans kafé och vanliga allergier. Läs mer här.


Avbokning?

I händelse av sjukdom kan du omboka din biljett om du anmäler det dagen innan det planerade besöket, Mejla till info@alfonskulturhus.com och ange kvittonummer (100000xxxx) och önskat nytt datum så hjälper vi dig att boka om.


Barnkalas?

Vi har tyvärr ingen möjlighet att anordna barnkalas. Däremot kan du hyra våra lokaler för egna arrangemang eller event utanför ordinarie öppettider. Maila din förfrågan till info@alfonskulturhus.com så hjälper vi dig.


Barnvagn?

Vi har en barnvagnsparkering under tak i direkt anslutning till entrén. Tyvärr kan du av plats- och säkerhetsskäl inte ta med vagnen in i huset. Om du önskar hyra ett barnvagnslås kostar det 10 kr och låset lämnas ut mot uppvisande av id-handling. Kom i håg att hämta din id-handling i biljettkassan när du lämnar tillbaks låset.


Byta dagbiljett till årskort?

Har ni haft en toppendag och funderar på att besöka oss igen?

Vi säljer årskort som ger dig obegränsat antal besök under ett år från det datum som kortet aktiveras. Det finns årskort för barn, vuxna och seniorer. Årskorten är personliga. I priset ingår förstås alla programpunkter.
Om du har köpt en dagbiljett och kommer på att du vill köpa ett årskort, kan du lösa in dagbiljetten om du gör det SAMMA dag. 


Event?

Vi hyr ut våra lokaler utanför ordinarie öppettider för möten och andra arrangemang. Maila din förfrågan till info@alfonskulturhus.com


Förvaringsskåp?

Vi har avgiftsfria förvaringsskåp där du kan lägga dina skor, kläder eller prylar. Hämta en gratis pollett i biljettkassan. Du kan också använda våra klädkrokar utan kostnad. Du ansvarar själv för dina personliga tillhörigheter.


Hitta hit?

Alfons Åbergs Kulturhus ligger på Slussgatan 1 vid entrén till Trädgårdsföreningen nära Drottningtorget. De flesta bussar och spårvagnar stannar vid Drottningtorget/Centralstationen. Läs mer här.


Hitta i huset?

Kulturhuset är ett K-märkt hus i två våningsplan. På första våningsplanet finns biljettkassa, butik, kafé samt Alfons Åbergs höghus, helikopter, vardagsrum och en teater. På övervåningen finns ett pentry, hinderbana, sagohörna och en utställning om författaren Gunilla Bergström, en lekfull syninstallation av Smarteyes samt övrigt smått och gott. Fråga gärna vår personal som gladeligen hjälper till och besvarar dina frågor. För att förbereda besöket finns filmer och bildkarta på hemsidan. Läs mer här.


Kontanter?

Vi är kontantfria och tar emot betalning via kort eller swish. Bättre för miljön, säkerheten, snabbt och enkelt.


Ledarhund?

Endast utbildade och märkta ledarhundar i tjänst är välkomna. Övriga djur är ej tillåtna.


Ledsagare?

Som kulturombud, avlösare, ledsagare eller personlig assistent har du fri entré när du kommer tillsammans med barnet och kan visa ett intyg.


Medhavd matsäck?

Det är INTE tillåtet att äta medhavd matsäck på Alfons Åbergs Kulturhus. Undantag görs för  förbokade skolklasser, som följer skolornas regelverk om livsmedel. Mållgans kafé erbjuder både fika och lättare mat. Det går fint att äta egen matsäck i Trädgårdsföreningen alldeles utanför huset. Du kan gå ut och komma tillbaka mot uppvisande av entrébiljett.


Olycksfall?

För lättare skador har vi en förbandslåda i receptionen. Fråga vår personal så får du hjälp. Om något tillbud mot all förmodan sker är vi måna om att registrera detta i en incidentrapport som en del i vårt systematiska arbetsmiljöarbete och för att förebygga olyckor och incidenter.


Pensionärsrabatt?

Vi har rabatterade årskort för pensionärer. Är du medlem i Smart Senior har du 25 kr rabatt på en dagbiljett vuxen (ordinarie pris 125 kr).


Program?

Varje dag har vi tre till fyra programpunkter. Aktuellt program presenteras i programkalendern på hemsidan.

Sjukregler?

Alla barn blir sjuka ibland och då är det förstås viktigt att stanna hemma. Det är du som förälder som är ansvarig för ditt barns hälsa och att inte utsätta andra för smitta.

Det är barnens behov och allmäntillstånd som avgör om barnet ska vara hemma. Vid feber, kraftig hosta, halsont, maginfluensa, svinkoppor, vattenkoppor, ögoninfektioner etc. gäller samma regler hos oss som hos barnens förskola eller skola.

Är du osäker? Stäm gärna av med din barnavårdscentral, vårdguiden eller sjukvårdsupplysningen.

Alfons Åbergs Kulturhus och covid-19 (220112)

Vaccinationsbevis inget krav för besök på Alfons Åbergs Kulturhus

Vi följer noga myndigheternas information och beslut. Om läget förändras uppdaterar vi den här sidan.

Vi fortsätter att ha öppet på ett ansvarsfullt sätt och har goda rutiner för att möjliggöra fysisk distans.  Vi har begränsat antalet besökare och uppmanar alla gäster att följa våra förhållningsregler.

Vi bevakar noga utvecklingen i dialog med Göteborgs Stad, VGR och myndigheter. Vi är beredda att anpassa verksamheten ytterligare vid behov.

Som besökare har du en viktig roll för att göra kulturhuset till en trygg miljö för alla som befinner sig här. Detta gör du genom att endast besöka oss när du är helt frisk, tvätta händerna ofta och hålla avstånd.

Detta gör vi på Alfons Åbergs Kulturhus (220112)

 • Följer allmänna råd för att undvika smittspridning och skärpta restriktioner från 12 januari. Tillåter enbart sittande deltagare vid teaterföreställningar om det är fler än 20 personer i publiken. Vi kräver inte vaccinationsbevis. Uppmanar att hålla avstånd mellan sällskapen och tillåter max 8 personer per sällskap.
 • Har ett bokningssystem där du förbokar din biljett. Bokning sker för både dagbiljett och årskort.  Årskort bokar plats utan kostnad. Biljetter kan även köpas i vår kassa på kulturhuset i mån av plats. Bokning är möjlig till 3 april.
 • Begränsar antalet besökare per bokningsbart pass. Max 70 personer/pass.
 • Delar dagen i två pass kl. 9-12 och kl. 13-16. Tisdag, onsdag och torsdag förmiddag reserveras för förbokade förskolor under vissa perioder.
 • Börjar släppa in gäster minst 10 min innan öppningstid för att undvika köbildning och få ett bättre flöde. Hänvisar varannan gäst till andra kassan för att förbättra flödet.
 • Uppmuntrar vartannat sällskap att börja på övervåningen för att undvika trängsel.
 • Uppmuntrar att hålla avstånd. Skyltar om uppmaning att hålla avstånd finns utplacerade.
 • Har enkelriktade trappor. Endast uppgång vid trappan närmast kafé och endast nergång i trappan närmast teatern.
 • Har plexiglas i våra kassor i entré/butik/kafé.
 • Tar endast kortbetalning och Swish (ej kontanter)
 • Informerar om god handhygien på samtliga toaletter, vid entrén och i kassan.
 • Har handsprit för både besökare och personal i anslutning till entré vid kassorna och på samtliga toaletter.
 • Skärpta och utökade städrutiner och ytor rengörs regelbundet.
 • Erbjuder ett utvalt sortiment i Mållgans kafé – ingen självservering eller buffet.
 • Uppmuntrar att hålla avstånd i teatern. Vid många besökare körs dubbla föreställningar.

Frågor och svar om covid-19 finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. Här finns information från Göteborgs stad med anledning av coronaviruset.

Många barn har frågor och funderingar om Coronaviruset, så här kan du prata med barn https://www.krisinformation.se/artiklar/sa-pratar-du-med-barn-om-coronaviruset
(Källa: Krisinformation)

Den här sidan kommer att uppdateras regelbundet.

Välkommen att ta kontakt om du har allmänna frågor om verksamheten

Vänliga hälsningar,
Anna Forsgren
VD, Alfons Åbergs Kulturhus

Skolbokning?

Välkommen att boka ett besök med din skola/förskola. Läs mer och boka här. Bokningen är inte giltig förrän du fått en bekräftelse från oss. Vi bekräftar din bokning så fort vi kan. Som skola/förskola har du rabatterat pris på entréavgiften. Från 2020 kommer alla 4- och 5 -åringar i förskolor i Göteborg att erbjudas fria pedagogiska besök på Alfons Åbergs Kulturhus genom ett stöd från Göteborgs Stad. Mer information om detta kommer på hemsidan under våren.


Skolbokning, familjedaghem?

Du kan göra en bokning till samma rabatterade pris som förskolor/skolor. Bokningen är inte giltig förrän du fått en bekräftelse från oss. Vi bekräftar din bokning så fort vi kan. Läs mer och boka här.


Skor?

Vi ser väldigt gärna att alla barn och deras vuxna tar av sig skorna för att inte lekytorna skall förstöras av sand och grus. Vi har skoskydd att låna ut till vuxna besökare.na besökare.


Teater?

Teatern finns på första våningen längst in i lokalen.Alfons Åbergs Kulturhus spelar två teaterföreställningar dagligen. Vill du vara säker på att få en plats till föreställningen är det bra att vara på plats 5–10 minuter innan den börjar. Föreställningen varar i ca 15 minuter, vilket även passar de allra yngsta. Aktuellt dagsprogram hittar du i programkalendern. Vi uppmanar alla vuxna att lägga undan mobiltelefonen under föreställningen.


Tillgänglighet?

Det finns en hiss som gör det möjligt att besöka de två våningsplanen med rullstol och självklart finns det rullstolsanpassade toaletter. Vi finns med i Tillgänglighetsdatabasen och har en bildkarta samt filmer om huset på hemsidan för den som vill förbereda besöket. Läs mer här.


Toaletter?

Det finns två toaletter på nedre plan varav en är handikappanpassad och utrustad med skötbord. I trapphuset finns ytterligare två toaletter. På övre plan finns ytterligare en handikappanpassad toalett med skötbord. 


Wifi?

Om du mot förmodan, mitt i all lek, vill använda vårt nätverk finns det tillgängligt utan kostnad. Nätverket heter Faster Fifis Wifi.


Ålder?

Alfons Åbergs Kulturhus passar särskilt bra för barn 0 till 8 år och deras vuxna. Barn under 1 år har fri entré. Det går inte att börja för tidigt med högläsning och många barn får sin första kulturupplevelse på Alfons Åbergs Kulturhus. Huset är också en populär mötesplats för föräldralediga tack vare våra förmånliga årskort. Programinslagen är korta för att passa även de yngre barnen.


Årskort?

Årskortet börjar gälla den dag du börjar använda det och 12 månader framåt. Om du vet med dig att du kommer gå ofta är detta kortet för dig. Våra årskort är personliga. Årskort barn gäller från 1 år, årskort vuxen från 18 år och årskort senior från 65 år. För aktuella priser, läs mer här.

7 fördelar med årskort

 • Lönar sig vid tredje besöket
 • Obegränsat antal besök under ett år
 • Alla program-aktiviteter ingår
 • Dagliga teaterföreställningar
 • 10% rabatt i Mållgans kafé*
 • 10% rabatt i Pappa Åbergs Presentbutik*
 • Specialaktiviteter med särskild inbjudan
 • *Rabatten gäller ej vid köp av årskort, biljetter och presentkort

Årskorten, är de personliga?

Ja, våra årskort är personliga. Vill du ha ett opersonligt kort kan vi rekommendera våra klippkort. Läs mer om våra olika biljetter.


Övriga frågor

Hur drivs Kulturhuset?

Alfons Åbergs Kulturhus är en icke vinstdrivande stiftelse. Styrelsen arbetar ideellt och består av representanter från Göteborgs Stad, Näringslivet och familjen Bergström. Vi bidrar till barns utveckling genom lek och lärande. Vår vision är att vara ett ledande barnkulturhus där ALLA barn känner tillhörighet. Verksamheten drivs utan vinstintresse. Läs mer här.


Får vi lämna Kulturhuset och komma tillbaka senare under dagen?

Självklart går det bra att gå ut för att ta lite frisk luft eller ha picknick i parken. Visa bara upp kvittot i kassan när du kommer tillbaka.


Får jag gå in och handla i Pappa Åbergs presentbutik utan att lösa entrébiljett?

Ja, det går bra att besöka butiken utan att lösa biljett. Säg då till vår personal för att undvika missförstånd.


Får jag gå in och handla något i Mållgans kafé utan att betala entréavgift?

Vi har ont om platser i vårt kafé och det är i första hand till för våra betalande gäster. I mån av plats kan vuxna utan medföljande barn fika utan att köpa biljett.